Начало > Новини > Съвети за шофиране при зимни условия

Съвети за шофиране при зимни условия

Зимата вече е тук, затова ние ще ви помогнем с няколко съвета за шофиране при зимни условия:

  1.     Сменете горивния филтър на вашия автомобил! Проверете изправността на горивния си филтър, тъй като специалистите съветват подмяната му да става на 10-15 хиляди километра пробег. Това важи, както за автомобилите с бензинови двигатели, така и за дизеловите, при които проблемите може да са много по-големи. При много ниски температури може да рискувате да останете с колата си на място при неизправен горивен филтър за дизел, затова трябва да разполагате с добавка за разреждане на горивото при отрицателни температури. Нафтата се превръща в желе и приема пихтиеста форма, ако сте спрели някъде за няколко часа. Ако разберете, че в стария филтър имате отложени от нафтата твърди частици и вода, не бързайте да обвинявате бензиностанциите, че предлагат нискокачествен продукт.

 

  1.     Оборудвайте вашия автомобил със зимни гуми! Специализираните зимни гуми са най-доброто решение при заледени и заснежени улици, тъй като осигуряват добро сцепление и намален спирачен път. Грайферът трябва да е поне 4 милиметра, за да сте сигурни, че гумата е надеждна за зимни условия. Не забравяйте да поддържате и проверявате налягането в гумите си редовно! Открийте най-подходящите за вашия автомобил гуми в най-близкия до вас сервиз на PointS : http://www.points.bg/

 

  1.     Проверявайте маслото! Обърнете сериозно внимание на маслото на двигателя, защото намаленото ниво може да причини големи проблеми, повреда на части или дори блокиране на двигател. Важно е да се използва качествено масло, което дава защита, още с момента на стартиране на двигателя. Изберете най-подходящото масло за вашия автомобил в центъра за масла на „Ал и Ко“:

 

  1.     Проверявайте редовно количеството на антифриз преди да тръгнете на път! Напълването на радиатора на колата ви с антифриз е едно от задължителните и изключително важни неща през този сезон. Изберете антифриз според препоръките на производителя и никога не препълвайте радиатора над маркировката за максимално ниво на течността.

 

  1.     Почиствайте добре стъклата на автомобила си! Използвайте освен четка с мек косъм за почистване отвън и гъба за почистване и подсушаване на влагата отвътре, както и специален препарат против замръзване. В никакъв случай не използвайте гореща вода или антифриз! Проверете чистачките си, ако се налага сменете перата им. Използвайте размразяващи препарати!